In deze bijdrage een bijzonder verhaal over de mogelijkheid dat je afhankelijk van je geloof iets kunt ruiken of niet.

In het boek 'Afterlife Knowledge Guidebook' van Bruce Moen uit 2005 kunnen we getuige zijn van een bijzonder verschijnsel. Op pagina's 46-48 in het boek beschrijft hij dat een vriendin van hem tijdens het 's avonds laat rijden in het donker opeens een stinkende lucht opmerkt. Ze beleeft het als de lucht van een stinkdier die pas gesproeid heeft. Aanvankelijk dacht ze dat het vast de lucht van een overreden stinkdier moest zijn, maar de lucht bleef daarvoor eigenlijk te lang hangen in de auto.

Toen ze via haar achteruitkijkspiegel keek, bleek opeens haar oma achter op de achterbank te hebben plaatsgenomen. Ze zei dat ze gekozen had voor de stank van het stinkdier om haar wakker te houden op de weg in het donker. Zo zou ze om de twintig minuten even haar stinkdierstank hebben aangezet om haar kleindochter te behoeden van een ongeluk.

Maar dit is nog maar het begin van het verhaal. 

Een flinke tijd later komt de auteur van het boek op bezoek bij dezelfde Rebecca en na een poosje valt het hem op dat het naar stinkdier ruikt. Hij trekt er een vies gezicht bij en gaat op zoek naar de plek waar het vandaan zou kunnen komen. Rebecca vertelt hem dat het haar overleden grootmoeder is die af en toe op bezoek komt en dat zij steeds die geur meeneemt. 
 
Bruce vindt deze verklaring zó absurd dat hij van het een op het andere moment helemaal niets meer ruikt. Het feit dat hij opeens helemaal niets meer ruikt, vindt hij ook ongelooflijk. Zo'n doordringende lucht kan toch niet zomaar in een keer verdwijnen? In een gesprek met Rebecca komen ze uiteindelijk samen tot de conclusie dat het vooral zijn ongeloof in de mogelijkheid van een niet-fysieke stinkdierlucht veroorzaakt door een overleden oma, is geweest dat zijn helderruikendheid heeft afgesloten.
  

Voordat zijn geloofssysteem ertussen kwam stond hij nog open voor die werkelijkheid, maar zodra hij het niet langer kon accepteren in zijn werkelijkheid, sloot hij zich ervoor af, en verdween ook plotsklaps de reukervaring.