In het boek 'Het ondiepe: hoe onze hersenen omgaan met internet' van Nicholas Carr wordt op een bepaald moment aandacht besteed aan de periode dat er voor het eerst door mensen werd gelezen.

Aanvankelijk was het niet meer dan normaal dat je de teksten hardop las, omdat alle communicatie voor die tijd met geluid gepaard ging. Hieronder volgt een fragment waarbij St. Augustinus in contact kwam met St. Ambrosius.
In een beroemde passage uit zijn Belijdenissen beschrijft Sint-Augustinus (1) de verbazing die hij voelde toen hij rond het jaar 380 Sint-Ambrosius, bisschop van Milaan, in stilte zag lezen. 'Toen hij last, tastten zijn ogen de bladzijde af en zijn hart probeerde de betekenis te doorgronden, maar zijn stem zweeg en zijn tong was stil,' schreef Augustinus.

'Wanneer we hem opzochten, troffen we hem vaak lezend in stilte aan, want hij las nooit hardop.' Verbijsterd door dergelijk vreemd gedrag, vroeg Augustinus zich af of Ambrosius 'zijn stem soms moest sparen die nogal snel hees werd.' (p.87)

(1) St. Augustinus, afbeelding afkomstig van http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aigen_Kirche_-_Kanzel_St.Augustinus.jpg, waarschijnlijk gemaakt in de kerk van St. Anna am Aigen (http://www.sonntagsblatt.at/kirche-hier-und-anderswo/pfarrvorstellungen?d=st-anna-am-aigen)